Întrebări şi răspunsuri

Ce carieră să îmi aleg?

Ce ai de gând să faci în viață?

Decizii, decizii și iar decizii! Alegerea drumului pe care vrei să îl urmezi în viață sau a ceea ce vrei să faci te duc la alegerea unei cariere. Eficiența alegerii unei cariere se bazează în principal pe informațiile pe care le ai în momentul deciziei. Informația înseamnă putere. Cu cât ai mai multe informații la îndemână, cu atât este mai ușor să ajungi la o decizie. Faptul că nu poți alege o cale a unei cariere din mai multe opțiuni posibile este, aproape întotdeauna, un indiciu că nu ai suficiente informații. Scopul este să îți dai seama care este informația care îți lipsește și să o găsești pentru a o analiza.

Pentru alegerea unei cariere sau pentru luarea unei decizii în legătură cu o anumită ofertă de slujbă, următorii șapte pași [Referințe, 1] te pot ajuta să prelucrezi și să identifici informația necesară.

1.1. Identifică decizia care trebuie luată

Înainte să începi să strângi informații este important să ai o înțelegere clară a ceea ce încerci să decizi. Acesta este primul pas. Următoarele întrebări pot constitui un punct de plecare:

 Ce vreau să fac după ce voi absolvi?
 Care este domeniul sau tematica care îmi place cel mai mult?
 Care sunt celelalte domenii care cred că mi se potrivesc?

1.2. Cunoaște-te pe tine însuți

Înainte să începi explorarea carierelor și să încerci să identifici slujbele și carierele care vor fi potrivite pentru tine, trebuie să te cunoști pe tine însuți - aptitudinile, domeniile de interes, valorile și caracteristicile de personalitate. Poți să îți pui următoarele întrebări:

 • Aptitudini :
 Ce știu să fac cel mai bine?
 Care sunt punctele mele tari? Dar cele slabe?
 Care este cea mai bună aptitudine a mea?
 Care sunt aptitudinile pe care vreau să le folosesc în viitoarea slujbă?
 Care sunt aptitudinile de care mai am nevoie?
 • Interese :
 Ce sunt interesat să realizez?
 Care sunt activitățile care îmi plac cel mai mult?
 Cu ce fel de oameni mi-ar place să lucrez?
 Ce fel de slujbă mi-ar plăcea?
 • Valori :
 Care este satisfacția pe care o caut în carieră?
 În ce feluri pot fi ambiționat și recompensat?
 În ce mediu de lucru sunt mai în largul meu?
 • Personalitate :
 Care sunt calitățile mele care mă pot ajuta să fiu angajat?
 Cum îmi va influența felul meu de a fi alegerea unei cariere?
 Cum o să mă înțeleg cu șefii? Dar cu colegii?

Fiecare slujbă necesită o varietate de aptitudini și anumite tipuri de personalitate [Referințe, 2]. Dacă nu ești potrivit pentru o carieră anume, nu o alege.

Putem distinge următoarele categorii de aptitudini:

a) Comunicare : prezentare orală și scrisă, ascultare;

b) Tehnic / analitic : evaluare, concluzii;

c) Management : identificarea problemelor, luarea deciziilor;

d) Marketing : cercetare / prospectare, recomandări;

e) Organizatoric : împărțirea eficientă a timpului / realizarea de mai multe activități în același timp;

f) Inter-personal : sensibilitate, relații de prietenie, etc.

Identifică tipul de personalitate așa cum este reflectat de aptitudinile tale: sclipitor, competitor, creativ, cultural, dinamic, flexibil, îndemânatic, foarte motivat, inventator, etc.

Este de asemenea important să ții seama și de temperamentul pe care îl ai, acesta putând fi un criteriu important în găsirea slujbei potrivite. Putem identifica patru tipuri de temperamente, fiecare tip având patru variante [Referințe, 3]:

 1 - Paznic : Supraveghetori, Inspectori, Furnizori, Protectori
 2 - Artizan : Promotori, Meseriași, Interpreți, Compozitori
 3 - Idealiști : Profesori, Asistenți sociali, Campioni, Medici
 4 - Raționali : Feld-mareșali, Conducători, Inventatori, Arhitecți

Aptitudinile pe care vei dori să le utilizezi, precum și caracteristicile personale sunt factori importanți în alegerea unei slujbe. Analizează diverse slujbe pentru a găsi alte aptitudini care pot fi cerute în viitoarea carieră. Acest lucru poate ajuta în alegerea făcută; dacă nu ești mulțumit cu alegerea făcută, poți relua de la început etapele descrise și să alegi alte variante.

1.3. Identificarea opțiunilor

Pentru a continua strângerea informațiilor și căutarea posibilelor cariere va fi nevoie să-ți identifici opțiunile. În această etapă poți să te întrebi:

 Care sunt opțiunile mele în acest moment?
 Sunt mai interesat de alte tipuri de slujbe sau cariere?
 Care sunt slujbele sau carierele pe care le iau în considerare?

1.4. Adunarea informațiilor și a datelor

Dacă ai completat primii trei pași, ai obținut o listă de cariere și slujbe pe care intenționezi să le explorezi și să le cercetezi în detaliu. În acest moment va trebui să:

 examinezi informațiile și resursele pe care le ai,
 identifici care sunt eventualele informații și resurse suplimentare de care vei avea nevoie,
 cauți noi informații, utilizînd toate informațiile pe care le ai la dispoziție.

1.5. Evaluarea opțiunilor

Dacă consideri că ai destule informații și ai terminat căutarea, ești gata să evaluezi fiecare din opțiunile pe care le-ai identificat:

 argumentele pro și contra pentru fiecare alternativă,
 valorile și nevoile care sunt îndeplinite de fiecare,
 riscurile care pot apărea o dată cu fiecare alternativă,
 consecințele posibile ca urmare a fiecărei alegeri.

1.6. Alegerea unei opțiuni

Folosindu-te de informațiile pe care le-ai adunat și analizat, poți alege una dintre opțiuni. În cazul în care nu poți să te hotărăști pentru o anumită opțiune în defavoarea alteia, trebuie să mai faci niște cercetări.

1.7. Modalități de acțiune

După ce ai ales una dintre opțiuni, poți începe să dezvolți și să pui în practică un plan de acțiune care va fi alcătuit din mai mulți pași. Este bine să identifici:

 Care sunt informațiile și resursele necesare completării fiecărui pas?
 Care sunt posibilele obstacole care pot apărea odată cu punerea în aplicare a ceea ce am hotărât și cum pot depăși aceste obstacole?

Planificarea este esențială în orice activitate. Aceasta te ajută să te concentrezi în ceea ce faci și să duci la bun sfârșit ceea ce dorești să realizezi. Un model de planificare este:

Alegerea obiectivelor : este mai probabil să îți atingi obiectivele dacă acestea au fost scrise.
Obținerea informației corecte : timpul petrecut în obținerea informațiilor te salvează de la situații dificile; informațiile te ajută să ajungi la concluzii mai bune și să termini munca pe care o faci.
Organizarea rațională a informațiilor : decizi ce vrei să faci, apoi determini posibilele consecințe și posibilitatea evitării unor eventuale obstacole.
Stabilirea unui program : organizează-ți timpul în așa fel încât să nu „te pierzi“ sau să te descurajezi.

Actul deciziei în alegerea unei cariere decurge din analiza ofertelor obținute și din compararea lor cu obiectivele pe care ți le-ai stabilit. Decizia nu trebuie luată pe moment și trebuie analizați toți factorii implicați. În ordinea importanței, aceștia sunt [Referințe, 4]:

2.1. Ocupații înrudite

Cât de întâlnită este profesia aleasă în cadrul firmelor și sub ce denumiri? În anumite cazuri este necesară o recalificare profesională, chiar schimbarea postului sau avansarea în post presupunând alte îndatoriri.

2.2. Responsabilități

Responsabilitățile sunt specificate în contractul individual de muncă. Neîndeplinirea acestora poate duce la penalizări și chiar la concediere.

2.3. Posibilități de promovare

Se are în vedere timpul minim și cel mediu în care se poate promova în cadrul firmei. Responsabilitățile, condițiile de muncă și salariul se schimbă în funcție de postul ocupat.

2.4. Condițiile de muncă

Programul zilnic, cu normă întreagă, este de obicei de aproximativ 8 ore, excepție făcând deplasările în teren și cazurile în care programul este mai încărcat - fiind necesare chiar 10 ore zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica. Dacă este cazul, trebuie luate în considerare și condițiile speciale, care au un grad ridicat de pericol.

2.5. Modalități de angajare

Angajarea se poate face în funcție de aprecierile obținute la interviu, la testarea cunoștințelor în domeniu sau după o perioadă de probă. Aceasta perioadă poate varia, în funcție de postul solicitat și de firma angajatoare, de la câteva zile la 6 luni.

2.6. Condițiile necesare pentru obținerea postului

Condițiile sunt menționate de obicei în Curriculum Vitae (CV):

Studii. Un minim necesar sunt studiile liceale și post-liceale, studiile universitare de specialitate și eventual post-universitare oferind posibilitatea ocupării unui post de răspundere. Cursurile de recalificare profesională sunt de asemenea considerate în această categorie.
Experiența în muncă. Pentru ocuparea unui post se cere de obicei o experiență în domeniul de activitate. Sunt luate în considerare și activități sau stagii practice efectuate în timpul studiilor.
Abilități. Menționarea acestora oferă posibilitatea celui care angajează să-și formeze o imagine despre alte competențe (decât cele menționate la „Experiența în muncă“) ale candidatului la postul respectiv. Constituie un avantaj: cunoașterea a două sau mai multe limbi străine, permisul de conducere, utilizarea calculatorului, etc.
Vârsta. De obicei sunt preferate pentru angajare persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani. Limita de vârstă variază în funcție de post.
Trăsături de personalitate. Pentru fiecare tip de post există anumite trăsături care sunt importante. Dintre acestea se pot aminti: echilibru emoțional și încrederea în sine, rezistența la stres, sociabilitate, implicare, conduită morală, etc.

2.7. Salarizarea

Pentru fiecare tip de post, firma stabilește un salariu minim, la care se pot adăuga sporuri (pentru lucru în condiții speciale, vechime în muncă), prime sau bonificații (pentru rezultate deosebite), decontarea unor cheltuieli efectuate în interesul firmei, etc. La angajare, se poate negocia un salariu mai mare decât cel minim.

Informații suplimentare despre subiectul tratat în acest articol pot fi obținute din sursele 5, 6 și 7 care sunt menționate în Referințe.

În final, iată câteva indicii care te vor conduce la succes:

 1. Dezvoltă-ți aptitudinile de comunicare - acestea sunt esențiale pentru orice carieră
 2. Exersează în minte ce ai de făcut - organizarea bună duce la rezultate bune
 3. Păstrează pasul cu tehnologia și în special cu noile tehnologii
 4. Învață să organizezi informațiile
 5. Stabilește-ți scopuri rezonabile pe care le poți duce la bun sfârșit
 6. Recunoaște valoarea unui CV bine realizat, care te reprezintă cât mai bine
 7. Fii bine pregătit să participi la un interviu pentru o slujbă
 8. Recompensează-te pentru scopurile atinse
 9. Munca și bunul simț sunt importante

Cuvinte cheie pentru viitor:

 Tehnologie / Comunicare mai bună / Informație

Cum să le obții:

 Planificare / Practică / Perseverență / Răbdare
 1. „Career Decision-Making Model“: www.cc.colorado.edu/CareerCenter
 2. „The Job Chooser“: www.familyfriendly.com
 3. „Kersey Temperament Sorter“: keirsey.com
 4. A.D. Karayannis, M. Korka, M. Brusalis, L. Aslan, D. Crângașu, L.G. Marinescu : „Ghidul în cariera profesională a absolvenților de învățământ superior“, Editura Economică, 1997
 5. „CareerBuilder“: www.careerbuilder.com
 6. „Choix d'une carriere“: carriere.infobourg.qc.ca
 7. „The Top 10 Steps for Choosing a Career“: www.topten.org de la www.coachu.com
Enter your comment. Wiki syntax is allowed:
Creating directory /storage/ssd3/353/6694353/public_html/data/tmp/captcha/2022-07-02 failed
C D V L O
 
 • intrebari_si_raspunsuri/ce_cariera_sa_imi_aleg.txt
 • Ultima modificare: 2018/08/05 01:48
 • (editare externă)